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Career Pathways for Healthcare Worker’s Program 

Questions and Answers 

 

 

1. Question: If you already have a training program that meets the parameters of this grant would you 

be able to apply even if the training program has already begun?  

Answer: Yes, if an applicant has an eligible training program that is already in existence they can still 

apply for funding.  

 

2. Question: Are occupations listed on slide 6 of the pre-proposal conference powerpoint the only 

occupations eligible for funding? 

Answer: Slide 6 of the pre-proposal conference powerpoint (see also pages 3-4 of the Career 

Pathways for Healthcare Workers policy) includes eligible occupations that correspond to workers 

who are licensed or certified under Title 8 of the Health Occupations Article of the Maryland 

Annotated Code. Per the policy, eligible occupations also include “any other individual employed by 

an eligible employer who provides personal care, assistance, behavioral health, or treatment services 

directly to patients or residents in the course of the worker’s regular duties.” 

 

3. Question: Can training providers partner with more than one eligible employer? 

Answer: Yes, a training provider may partner with more than one eligible employer that is serving as 

the lead applicant.  

 

4. Question: Would the application be more favorable if it trained more individuals vs a smaller 

amount?  

Answer: Review teams will not be instructed to weigh applications in favor of those that serve more 

individuals. Review teams are assessing applications based on the quality of the project proposed and 

the project’s adherence to grant application requirements. 

 

5. Question: Does this grant require that a participant receive a credential?  

Answer: No, it is not required that a project include industry-based credentials as an outcome; 

however, eligible employers must commit to providing a wage increase that is commensurate with 

current labor market trends for the jurisdiction in which the healthcare worker is employed within 90 

days of training completion. 

 

6. Question: Can applicants use the grant money to pay participant wages while they are in clinicals? 

Answer: Grant funds are only permitted to be used for training programs as defined by the statute, 

Career Pathways for Healthcare Workers Program Md. Ann. Code, Labor and Employment 

Article,  §§11–1501-1507. 

 

https://labor.maryland.gov/employment/careerpathways/cphwp-pre-proposal25.pdf
https://labor.maryland.gov/employment/mpi/mpi6-23.pdf
https://mgaleg.maryland.gov/mgawebsite/laws/StatuteText?article=gle&section=11-1501&enactments=false
https://mgaleg.maryland.gov/mgawebsite/laws/StatuteText?article=gle&section=11-1501&enactments=false

